Kenger

Amerika’da yaşadığım yıllarda ne zaman bahar ayları gelse, marketlerde çağla ve erik, kırlarda da kenger arardım. Baharda bu 3lü olmadan yaz gelmesin, o kadar benimsemiştim çocukluğumda. Şimdi yurdumuzda bakıyorum, her taraf kenger dolu, ne yiyen var ne kahvesini içen, ne de sakızını çiğneyen. Ben kıyı Ege, iç ege bölgelerindeyim, Anadolu’nun diğer beldelerinde tüketiliyorsa lütfen bana bildirin, facebook sayfamızdan paylaşın, ki insanlar belki görür ve denemek ister. Çünkü faydaları o kadar çok ki, inanmadım ingilizce araştırdım, adamlar ilacını bile yapmışlar. Kırlarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen, Antioksidanlarıyla sadece karaciğeri korumakla kalmayan, değişik bölgelerde: deve dikeni, akkız, deve kengeri, sütlü, uslu kengel, şevkül meryem isimleriyle de bilinen bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor.

 

Kenger Bitkisinin Faydaları:

  • Prostat kanserine karşı tedavi edici etkisi vardır.
  • Alkolden dolayı ciltte oluşan kızarıklıklara karşı iyi gelmektedir.
  • Eski Yunan tarihinden beri karaciğer tedavisinde kullanılan bir bitkidir.
  • Antioksidantlarıyla sadece karaciğeri temizlemekle kalmaz aynı zamanda karaciğer hücrelerinde yenileme sağlamaktadır.
  • Yapılan araştırmalarda akciğer kanserine karşı tedavi edici olduğu görülmüştür.
  • Emziren annelere sütü artırıcı etkisinden dolayı tavsiye edilmektedir.

Bu şifalı kenger bitkisinin tohumu da, başta karaciğer olmak üzere bir çok hastalığa karşı kullanılan mucizevi bir tohumdur. Modern tıbba göre, Siroz, karaciğer yağlanması, hepatit ve hazımsızlık gibi hastalıklarda tohumu yani yalnızca bitkinin tüylerinden ve sert yapısından arınmış hali kullanılmaktadır.

KENGER PicMonkey Collage

AMAN DİKKAT! Eğer ilk defa kenger yemeğe çıkacaksanız, ellerinize diken batacağından emin ve hazır olun. İşi bilen bir büyüğünüzle çıkın. Uzun bir bıçak kullanın. Dikkatli olun ve bu harika bitkiyi afiyetle sağlıkla yiyin.

Haydi kırlara….  Baharın güneşi sizinle olsun. Kelebekler yoldaşınız olsun.